

Zdrowy przepis na Ciasteczka z daktylami
Pyszne, pożywne ciasteczka z daktylami z dodatkiem innych wartościowych składników. Ich wykonanie łącznie z pieczeniem zajęło mi około 40 minut. Świetnie sprawdzą się jako przekąska w podróży.
SKŁADNIKI (7 szt.)
- 90 g płatków owsianych błyskawicznych
- 12 szt. suszonych daktyli
- 40 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki stałego oleju kokosowego (rozpuścić)
- 1 jajko
- 1 łyżka białego sezamu
- garść orzechów arachidowych
- 1 łyżka erytrolu
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić daktyle od wody i umieścić z pozostałymi składnikami w melakserze (oprócz jajka i erytrolu) . Miksować do rozdrobnienia się składników. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować placuszki wielkości, która nam odpowiada (u mnie wyszło 7 dużych ciasteczek).
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut (termoobieg).
22 lutego 2019
CATEGORY: Zdrowe przepisy
No Comments