Banany zapiekane z kakao

Banany zapiekane z kakao

Pyszne, pożywne ciasteczka z daktylami z dodatkiem innych wartościowych składników. Ich wykonanie łącznie z pieczeniem zajęło mi około 40 minut. Świetnie sprawdzą się jako przekąska w podróży.

SKŁADNIKI (7 szt.)

  • 90 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 12 szt. suszonych daktyli
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki stałego oleju kokosowego (rozpuścić)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka białego sezamu
  • garść orzechów arachidowych
  • 1 łyżka erytrolu

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić daktyle od wody i umieścić z pozostałymi składnikami w melakserze (oprócz jajka i erytrolu) .  Miksować do rozdrobnienia się składników. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować placuszki wielkości, która nam odpowiada (u mnie wyszło 7 dużych ciasteczek).

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut (termoobieg).