Pieprz cayenne to przyprawa ceniona ze względu na swoje właściwości

Pieprz cayenne to przyprawa ceniona ze względu na swoje właściwości

Tak jak pozostałe papryki chili, papryka cayenne i produkowany z niej pieprz cayenne, zawierają kapsaicynę. To substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek. Kapsaicyna podrażnia receptory zlokalizowane w jamie ustnej, które odczuwają to jako pieczenie, stąd odbieramy papryczki z grupy chili jako ostre, a czasem nawet piekielnie ostre.

Pieprz cayenne to bardzo ważna pozycja w diecie – pasuje do dań warzywnych i mięsnych, ale często dodaje się go także do deserów. Warto o nim pamiętać nie tylko z powodu walorów smakowych, ale również właściwości leczniczych. Najważniejsze z nich to działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

Włączenie do diety pieprzu cayenne zaleca się również osobom cierpiącym na częste bóle głowy i nerwobóle. Pieprz cayenne pomaga również w:

  • obniżeniu poziomu cholesterolu
  • zapobieganiu miażdżycy
  • uniknięciu powstania zakrzepów
  • zmniejszeniu ryzyka udaru mózgu lub zawału serca

https://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/przyspiesza-metabolizm-i-spalanie-tluszczu-nie-pomyl-z-inna-przyprawa/192btmf